ЛЕКЦІЯ НА ЗАСІДАННІ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА З ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

Share Button

ЛЕКЦІЯ НА ЗАСІДАННІ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА З ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

У січні 2022 р. в Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я з тематикою «Дерматовенеричне здоров’я: сучасні проблеми та шляхи вирішення».

Запрошеним доповідачем став заступник Голови Державної служби України  з лікарських засобів та контролю за наркотиками, доктор медичних наук, магістр державного управління Короленко В.В.

Важливість розгляду проблем дерматовенеричного здоров’я обумовлено значною поширеністю серед населення хвороб шкіри та венеричних хвороб. За даними ВООЗ у світі близько 1,9 млрд людей страждають від дерматовенеричної патології. Поширеність псоріазу у розвинених країнах досягає 5-6% населення. Щорічно реєструється майже 400 млн випадків інфекцій, що передаються статевим шляхом. За прогнозами ВООЗ, в майбутньому зростатиме захворюваність населення на хронічні дерматози. Проблеми збереження дерматовенеричного здоров’я є надзвичайно актуальними для України, де хвороби шкіри стабільно посідають 5 місце у структурі захворюваності, щорічно реєструється близько 400 тис нових випадків інфекцій, що передаються статевим шляхом.  За оцінками експертів, це лише третина від реальної кількості випадків. Українським законодавством венеричні захворювання віднесені до соціально небезпечних.

Короленко В.В. презентував медико-соціальну значущість хвороб шкіри та підшкірної клітковини, інфекцій, що передаються статевим шляхом. Ці питання розглядалися в контексті розвитку системи громадського здоров’я та її ролі в боротьбі з вказаною патологією. Значну увагу було приділено питанням профілактики та надання якісної і доступної медичної допомоги населенню.